Meteen naar de inhoud

Ouderparticipatie

Zoals jullie mogelijk al hebben gemerkt de afgelopen jaren loopt het aantal vrijwilligers al enkele jaren terug. Op dit moment hebben we een kleine groep trouwe vrijwilligers, maar dit aantal is helaas niet toereikend genoeg om KVW te draaien zoals we gewend zijn. Omdat stoppen met KVW voor ons geen optie is, hebben wij als organisatie de koppen bij elkaar gestoken om tot een voorstel te komen om KVW te kunnen laten bestaan. Dit heeft geresulteerd in de volgende oplossing: ouderparticipatie.

Informatie voor/over vrijwilligers

Er verandert niks aan de indeling van de groepen. We blijven kleuter-, jongeren- en ouderengroepen houden. Echter worden deze groepen wel kleiner in omvang. Elke groep heeft 1 vaste 18+ leiding uit de vaste groep vrijwilligers, zodat de groep in ieder geval één vast gezicht heeft de hele week. De andere leiding op de groep is een ouder die een (halve) dag komt ondersteunen.

Wij maken onderscheid tussen verschillende vrijwilligers:

Volwaardig 18+ leiding
Deze vrijwilliger is verantwoordelijk voor de groep en het vaste gezicht van de groep. De vrijwilliger zorgt voor stabiliteit binnen de groep en is kartrekker met betrekking tot het programma. Uitzondering hierop zijn nieuwe 18+ vrijwilligers die nog nooit een KVW week hebben gedraaid, zij zullen meedraaien met een ervaren vrijwilliger het eerste jaar.

16+ leiding
Deze vrijwilligers zijn geen hulpleiding meer, maar willen we gezien hun leeftijd nog niet in hun eentje verantwoordelijkheid over een groep geven. Deze vrijwilligers zetten we met twee (16+) personen op een groep, zodat zij gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen. Bij deze groepen zetten we pas als laatste ondersteuning door ouders.

Hulpleiding 13-15 jaar
Deze vrijwilliger is ondersteunend aan een groep waar een 18+ vrijwilliger op staat. Zij zijn van grote waarde omdat ze extra ogen op een groep zijn en werk uit handen kunnen nemen. Zij zijn echter nooit eindverantwoordelijk voor de groep.

Ouders (en directe familieleden)
Alle groepen hebben ten minste één verantwoordelijke 18+ vrijwilliger en ouders worden volgens een vooraf gemaakte planning als ondersteuning bij deze groepen gezet. Zij krijgen informatie over het programma van de dag die ze ondersteunen en helpen de groep mee te draaien op het dag(deel) dat zij aanwezig zijn.

Ondersteunende vrijwilligers
We willen een kleine poule met vrijwilligers, voornamelijk ouders, die als vliegende keeps optreden. Denk hierbij aan per dag een vaste vrijwilliger bij de materialen en catering, maar ook voor het opbouwen van spellen.

Informatie voor ouders

Om KVW te kunnen draaien wordt er vanuit elk gezin participatie tijdens de week verwacht. Dit houdt in dat het gezin een direct familielid aandraagt om tenminste een halve dag te komen helpen bij KVW. Wat betekent dit precies?

Ouders, verzorgers en directe familieleden
Onder een direct familielid per gezin verstaan wij een vader, moeder, verzorger, voogd, zus (13+), broer (13+), opa of oma. Andere familieleden die de (halve) dag willen opvangen, accepteren wij in enkel in overleg.

Dag(deel) participatie
De dagen zijn in twee delen ingedeeld, namelijk een ochtendprogramma van 09:30 – 12:30 en een middagprogramma van 13:00 – 16:00. De dinsdag is hierop een uitzondering, voor die dag geldt enkel een volledige dag in verband met het uitstapje.

Ieder gezin is verplicht om zich op te geven voor tenminste één dagdeel. Bij geen ouderparticipatie zijn wij genoodzaakt de inschrijving van de kinderen te annuleren, waardoor de kinderen niet kunnen meedoen met KVW.

Na de inschrijvingen gaan wij het rooster voor KVW maken en maken wij de definitieve inschrijvingen bekend. Wij communiceren dan met alle participerende ouders de roosters en dagprogramma’s. Komt u (zonder communicatie naar ons) niet opdagen op uw ingeroosterde dag(deel), dan moeten wij uw gezin helaas voor het opvolgende jaar op een ‘zwarte lijst’ zetten. Uw kinderen komen het jaar erop dan automatisch onderaan de inschrijflijst te staan.

Na de KVW week organiseren wij een vrijwilligersfeest en door het jaar heen enkele vrijwilligersactiviteiten. Hebt u geparticipeerd tijdens de week? Dan bent u natuurlijk ook van harte uitgenodigd voor dit feest en deze activiteiten.

Ondersteuningsactiviteiten
De ondersteuning waar wij u als KVW bij nodig zullen hebben, zijn: ondersteunen op een groep (hierbij plaatsen wij u niet op de groep van uw eigen kinderen), ondersteunen bij voorbereiding van spellen of ondersteuning bij de catering of materialen.

Veelgestelde vragen

Hieronder een overzicht van mogelijke vragen die ontstaan na het lezen van het nieuwe beleid omtrent ouderparticipatie. 

Nee, de ouderparticipatie is per gezin. Indien je meerdere kinderen hebt ingeschreven, bedraagt de ouderparticipatie nog steeds één dagdeel. Met uitzondering van de dinsdag, waarbij de ouderparticipatie een volledige dag is in verband met het uitstapje.

In principe niet, maar in overleg kunnen we samen kijken wat er mogelijk is. Neem hiervoor contact met ons op via ons contactformulier of via info@kvwdenoordhoek.nl

Wij proberen uiterlijk twee weken na het sluiting van de inschrijving het rooster van de week te communiceren. Dit doen wij persoonlijk per e-mail. Op het inschrijfformulier kun je je beschikbaarheden aangeven.

Nee, de hoeveelheid dagdelen die je als ouder/verzorger participeert zijn niet van invloed op de inschrijving van je kind/kinderen. Dit is omdat wij geen onderscheid willen maken tussen parttime en fulltime werkende ouders/verzorgers. Natuurlijk waarderen wij het ontzettend als je meerdere dagdelen voor ons beschikbaar bent!

Staat je vraag er niet tussen?